Familielivet består av store og små hendelser som kan gjøre barn til pårørende på ulike måter. Det kan skje noe akutt med foreldre eller søsken eller situasjonen kan være kronisk og en del av hverdagen. Helsepersonell har plikt til å ivareta barn som er pårørende.
Felles rutine for barn, søsken og familie som pårørende (under arbeid)
En arbeidsgruppe bestående av BTI-koordinatorer, NAV, rus og psykisk helse, integrering og familieteam -1 til 18 jobber med å utarbeide en felles rutine i Steinkjer kommune.
Denne rutinen skal si noe om hvordan vi fanger opp og følger opp både barn, søsken og familie som pårørende. Denne rutinen skal bygge på blant annet:
- Gjeldende lovverk
- Helsedirektoratets pårørendeveileder
- Vi – de pårørende (regjeringen.no) – Regjeringens pårørendestrategi
I tillegg benyttes ressurser fra Pårørendesentret og Voksne for barn og Barns beste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende.
Mer info kommer.
Foresatte til barn med funksjonsnedsettelse
Det kan oppleves som overveldende å få et barn med funksjonsnedsettelser. Her har Steinkjer kommune samlet en oversikt over de forskjellige tjenestene og tilbudene sortert på alder, som kan benyttes av foreldre og støtteapparat som må orientere seg i eksempelvis tilbud, rettigheter, søknader og tjenester på tvers av sektorer, enheter og eierforhold. Den finner du her: Veiviser for barn med funksjonsnedsettelser.
Ressurser, kompetanseheving og verktøy til ansatte
- «Det vi ikke snakker om» – fastlegens samtale med pasienten (video)
- «Det vi ikke snakker om» – barnas perspektiv (video)
- «Det vi ikke snakker om» – samtale med barna (video)
- Snakke med barn – samtalesimulator og veiledning for å øve på å snakke med barn og ungdom om vold, seksuelle overgrep og andre sensitive tema
- Snakketøyet – et digitalt verktøy for deg som ønsker å støtte og ivareta barn som er pårørende.
- Barnespor – et samtaleverktøy når barn lever med rus og psykisk sykdom i familien
- E-læringskurs om barn som pårørende